Guldkorn

Tips & tankar kring film & tv

Man on fire

Kategori: Allmänt

Förresten! Den som inte lockas av seriemördare borde istället zappa sig över till kanal nio ikväll. Samma tid som Hannibals premiär går av stapeln sänder nian en fantastisk film som jag bara måste tipsa om: Man on fire (USA & Storbritannien, 2004). Gillade du Taken (USA, Storbritannien & Frankrike, 2008) så kommer du ÄLSKA den här filmen.
 
I den här actionladdade dramathrillern spelar Denzel Washington huvudrollen som den sargade och alkoholiserade fd CIA-agenten/lönnmördaren Creasy. Han är trött på livet och tar - mot sin vilja - på sig att bli livvakt åt en liten flicka, Pita. Hon bor med sin familj i Mexiko. Där är kidnappningar av barn en del av vardagen och behovet av skydd stort. Den lilla flickan gestaltas fenomenalt av Dakota Fanning. Med charm och enträgenhet vinner hon tillslut Creasys hjärta. Sakta men säkert blir deras vänskap det som räddar honom och får honom att känna glädje igen.
 
En dag händer det som inte får hända - Creasy skjuts ned och Pita blir kidnappad. Trots att han blivit allvarligt skadad vid bortförandet, vägrar Creasy att vila. Istället blir han besatt av att få straffa de skyldiga till dådet. Han  fattar - som titeln åsyftar - eld. Driven av sitt hämndbegär påbörjar han en jakt mot klockan.
 
Ruggigt bra! Tungt och vackert så det förslår! Helt klart en skatt i filmsamlingen hemma. ©
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: